Projekt Planéta vedomostí by mohlo od septembra využívať viac škôl

06.04.2011 Poprad

Poprad 6. apríla (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Eugen Jurzyca dnes pred výjazdovým rokovaním vlády navštívil Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade, aby sa oboznámil s fungovaním interaktívneho projektu Planéta vedomostí. Ten v tomto meste funguje od začiatku školského roka.
\"Planéta vedomostí sa nám zdá ako projekt, o ktorom má význam sa rozprávať, ktorý by mohol pomôcť školám zmeniť charakter školy z takej klasickej na školu, kde sa pracuje s počítačmi, internetom a s digitálnym obsahom,\" objasnil Jurzyca. Ministerstvo je momentálne vo fáze, kedy zbiera informácie z 500 škôl, v ktorých tento projekt odštartoval zdarma.
\"Ten obsah má odporúčaciu doložku z ministerstva už z minulosti, ale predsa len chceme poznať názory učiteľskej verejnosti, a ak učitelia povedia, že je to dobrý projekt, tak budeme veľmi seriózne uvažovať, že ministerstvo v rámci svojich možností kúpi licenciu pre školy, aby to mohli vo veľkej miere používať,\" doplnil minister. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak projekt by sa mohol celoplošne realizovať už v septembri tohto roku.
\"Musel by sa však vyjadriť aj Úrad pre verejné obstarávanie kladne,\" zdôraznil. Investícia do projektu si podľa ministra vyžiada rádovo milióny eur, cena je však zatiaľ súčasťou rokovania. \"Máme na to pripravené peniaze,\" uzavrel Jurzyca.
Projekt Planéta vedomostí zahŕňa digitálny softvér, ktorý sa využíva pri vyučovaní. Ide o novú formu vyučovania, kedy je obsah učiva spracovaný v elektronickej podobe. \"Obrovskou výhodou tohto programu je, že ho žiaci môžu používať aj v domácej príprave, učiteľ môže zadávať úlohy prostredníctvom vytvoreného portálu a môže si výsledky vyhodnotiť priamo na hodine, čo je obrovské odľahčenie práce pre učiteľa aj žiaka,\" priblížila výhody projektu riaditeľka gymnázia Beáta Tayolorová.
Popradské gymnázium sa stalo jednou zo vzorových škôl, v ktorých tento softvér využívajú od septembra zadarmo.
 

Vyberte región